wtorek, 12 czerwca 2012

mango&truskawka

Miałam ostatnio problemy z komputerem, udało mi się go postawić do stanu używalności na pewien czas, w niedługim okresie będę musiała zainwestować w nowy dysk chyba :( Poza tym mam pewne problemy osobiste, co sprawia, że nie chce mi się wrzucać na blogaska nowych przepisów i wiadomości, ani nawet pić koktajli! Zajadam się więc tym co tłuste, słodkie i smażone, co wcale nie poprawia mi nastroju, więc nie polecam tego jako sposobu na chandrę. Za to z całego serca polecam spędzanie czasu z rodziną, zwierzęcymi podopiecznymi, na spacerach po lesie, wchodzeniu na drzewa i przeskakiwaniu przez płot. 
Moje koktajlowe lenistwo mogę wytłumaczyć też tym, że nareszcie są, domowe, prosto z drzewa, niesamowicie słodkie i pyszne czereśnie. Zdecydowanie mój ulubiony owoc :)

SMOOTHIE ANTYDEPRESYJNY
składniki:
mango
truskawki
szpinak

Miksujemy. Zdjęcia niestety nie mam, ale wychodzi pyszne, słodkie i z charakterystycznym posmakiem mango. Mniam, miam.

edit: pojawiło się zdjęcie, bo uraczyłam ostatnio moją przyjaciółkę takim deserem i smakowało!


czwartek, 7 czerwca 2012

sezon na


TRUSKAWKI



(źródło zdjęcia)

Truskawki zostały wynalezione dopiero w XVIIIw we Francji, dzięki skrzyżowaniu dwóch rodzajów poziomek. Okazało się, że poziomka która powstała ma lepszy smak i więcej składników odżywczych niż rośliny użyte do jej stworzenia! Sezon na truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, trwa do lipca. Istnieją również odmiany późnoletnie, pojawiające się w sierpniu/wrześniu.
Owoce te mają tylko 30kcal na 100g (w zależności od źródła). Jeżeli ktoś tak jak ja, nie orientuje się w kaloriach i nigdy się tym nie interesował, a do jedzenia danego produktu przekonują go wartości odżywcze, to truskawki są kopalnią witamin :)
Przede wszystkim zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Dodatkowo wit. B1, B2, PP, A, a także mikro- i makroelementy: żelazo, wapń, fosfor, mangan, magnez. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Wykazują podobne działanie bakteriobójcze jak czosnek i cebula (a jak ładnie się po nich pachnie!). Zawierają również kwas elegonowy, który chroni przed nowotworami. Dzięki zawartości flawonów i flawonoidów, a także wspomnianego już askorbinianu wpływają pozytywnie na cerę – pomagają usuwać przebarwienia i tworzą naturalny filtr ochronny. Gdy ktoś ma problemy z zaparciami, również powinien sięgnąć po truskawki – zawierają one pektyny, które działają oczyszczająco na jelita, korzystnie na naturalną florę bakteryjną i obniżają "zły cholesterol". Zawierają również bromelinę, czyli enzym odpowiedzialny za rozkład białka. Dlatego też poleca się truskawki osobom, które mają kłopot z ich trawieniem.
W medycynie ludowej napary z truskawek wykorzystuje się do leczenia anemii, kamicy żółciowej. Polecane są również osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek.
Niestety, są osoby mające uczulenie na te pyszne owoce. Objawami alergii są bolesne biegunki i pokrzywka. Również ci, którzy wykazują nadwrażliwość na salicylany powinni ich unikać, ponieważ truskawki zawierają ich duże ilości.
Jeżeli jeszcze nie daliście się przekonać, to przypominam, że są one po prostu pyszne! A do smoothies nadają się idealnie, dają dużą ilość soku i dzięki temu nie trzeba dodawać wody. Zajadam się nimi codziennie, bez dodatków lub w jakiś raw deserkach. I oczywiście miksuję! Zastanawiam się, jak kiedyś mogłam jadać truskawki maczane w cukrze (też tak robiliście?), przecież one same w sobie są tak bardzo słodkie!

ŚNIADANIOWY SMOOTHIE Z DODATKIEM KAKAO
składniki
pęczek liści botwinki
banan
pół awokado
dużo truskawek (u mnie ok. 300g)
sok z połówki pomarańczy

Miksujemy. Posypujemy kakao i dekorujemy kawałkami pomarańczy i/lub truskawek. Czerpiemy energię na cały dzień!


źródła: www.zdrowa-ziemia.pl - polecam ten artykuł!, www.odzywianie.info.plwikipedia.orgwww.kfd.plwww.doz.pl

środa, 6 czerwca 2012

troszeczkę teorii

CHLOROFIL

Chlorofil jest najważniejszym składnikiem zielonych koktajli i to właśnie mu zawdzięczają one swoje zdrowotne właściwości. Jeżeli ktoś ominął lekcję biologii lub chemii przypominam, że jest to zielony barwnik znajdujący się w roślinach (też algach i sinicach), który poprzez szlak reakcji biochemicznych przekształca energię świetlną w energię użyteczną biologicznie (ATP). 
Cząsteczka chlorofilu jest porfiryną, zbudowaną z czterech pierścieni pirolowych i piątego - węglowego. Budową przypomina naszą hemoglobinę, różni się metalem w centralnym miejscu - w chlorofilu jest to magnez, w hemoglobinie żelazo. Cząsteczka chlorofilu absorbuje kwant światła, dochodzi do jej wzbudzenia i wybicia elektronu. Następnie elektron zostaje przekazany do fotosystemów, tworzy się gradient protonowy, wytwarzane zostaje NADPH i ATP. To w skrócie, dla przypomnienia odsyłam do animacji a także do wikipedii.

Jaki jest natomiast wpływ chlorofilu na zdrowie człowieka? (źródło)
Działa bakteriobójczo, oczyszczająco, jest antyoksydantem, łagodzi bóle, wzmacnia serce i układ krwionośny, działa pobudzająco na układ immunologiczny, przyspiesza gojenie się ran, eliminuje metale ciężkie, ułatwia trawienie i filtrację nerkową. A do tego wspomaga leczenie nowotworów, białaczek i chorób autoimmunologicznych.

Podsumowując, włączając do naszej diety dużą dawkę chlorofilu sprawimy, że nie tylko będziemy się lepiej czuć, będziemy mieć więcej energii i odporności, ale także zostaniemy piękni i młodzi na dłużej (antyoksydanty!). A jak tego dokonać naturalnie i małym kosztem? Oczywiście włączając do codziennej diety zielone koktajle, a im ciemniejsze liście tym więcej chlorofilu. Na zdrowie!
Chlorofil jest używany również jako barwnik spożywczy a jego oznaczenie to E140 (www.food-info.net).

wtorek, 5 czerwca 2012

truskawy!

Sezon na truskawki! Czy istnieje ktoś kto ich nie kocha? U mnie od dwóch tygodni szejkowanie na czerwono, najczęściej maksymalnie prosto jedynie z wodą lub mlekiem roślinnym. Tym razem kolejny zielony smoothie.

TRUSKAWKOWO-BANANOWY SMOOTHIE
składniki
banan
kilka liści sałaty
pół ogórka zielonego*
tyle truskawek ile zmieścisz w blenderze :)
*ogórek neutralizuje gorzki posmak dawany przez sałatę
Jeżeli najpierw zmiksujecie wszystko poza truskawkami, a dopiero potem je dodacie, będziecie mieć szejka dwukolorowego. Jest słodki sam w sobie, można posypać go odrobiną kakao i udekorować kawałkami owoców i zjeść jako deser.
Mniam, mniam!


Internet pożyczam od koleżanki, pierwszy egzamin za mną. Wszystkim studentom życzę sesyjnego powodzenia a wszystkim bez wyjątku niekończącej się ilości truskawek!

poniedziałek, 4 czerwca 2012

egzaminacyjnie

Zaczął się ten cudowny i uwielbiany przez wszystkich studentów czas sesji. Niestety, nie udało mi się do mojej przygotować więc jestem przekonana, że czeka mnie powtórka we wrześniu. A co! Dla zastrzyku energii, dzisiaj przedstawiam:

BARDZO ZIELONY SZEJK ENERGETYCZNY
składniki
pietruszki pęczek
kilka liści sałaty
banan
3 kiwi

Smoothie daje się ładnie zmiksować nawet bez dodawania wody, wtedy jest gęsty i sycący - jeszcze lepszy!


Ktoś mi urwał kabel od internetów, więc nie mam za bardzo dostępu, dlatego też częstotliwość dodawania notek się zmniejszy w najbliższym czasie.

sobota, 2 czerwca 2012

Raw Family

Jak już wcześniej wspomniałam, stałam się posiadaczką książki Victorii Boutenko Rewolucja zielonych koktajli. Autorka jest pomysłodawczynią green smoothies i przekonuje do nich cały świat. Napisała też dużo bardziej obszerną książkę pt. Green for life (a także Raw Family, 12 Steps To Raw Foods, Raw Family Signature Dishes).
Victoria jest pionierką witarianizmu, ma swój własny przydomowy ogródek z zieleniną. Mieszka w stanie Oregon ale podróżuje po całym świecie ucząc witarianizmu, propagując wiedzę o zieleninie i koktajlach. Jej rodzina, która prawie cała jest na diecie witariańskiej, prowadzi strony internetowe www.rawfamily.com oraz greensmoothiesblog.com i parę innych ;) Trzeba przyznać, że na tak prostym pomyśle robią całkiem wielki biznes (co pozostawiam każdemu z osobna do oceny).
Sama książka jest o tyle fajna, że znajduje się w niej 200 przepisów na koktajle: owocowe, warzywne, dla dzieci a nawet na kosmetyki z blendera! W niektórych znajdują się bardzo dziwne składniki :)
Kilka ciekawych rzeczy, których można się dowiedzieć z książki:
- alkanoidy, czyli związki znajdujące się w zielonych częściach roślin. Ich nagromadzenie się może powodować problemy zdrowotne (m.in. drętwienie twarzy), ale różne rośliny posiadają różne zestawy tych związków, które wzajemnie się "zwalczają". Victoria zaleca stosowanie na zmianę co najmniej siedmiu odmian zieleniny, po jednej na każdy dzień tygodnia.
Policzyłam rośliny u siebie (rukola, pietruszka, mix sałat z Biedronki :), szpinak, roszponka), wyszło 5, czyli powinnam dodać jeszcze kilka zielono listnych części roślin do diety.
- lista jadalnych roślin (którą podałam w tym poście)
- różnica między sokami a koktajlami - częsty jest konflikt między tym, co jest lepsze, czy sok czy koktajl. Wg Victorii koktajl nie ustępuje w wartościach odżywczych sokom, może stanowić pełny posiłek ze względu na zawartość błonnika. Również dzięki niemu witaminy i minerały nie utleniają się tak prędko i koktajle można przechowywać nawet do trzech dni!
- zwraca też uwagę na to, żeby nie dodawać do koktajli tłuszczy ani warzyw ze skrobią (np. brokułów) z powodu innych czasów trawienia i fermentacji jelitowej (także Monika Trawińska, autorka bloga rawolucja.pl zwraca na to uwagę w tym artykule dla Vege)
Wg mnie dodawanie np. oleju lnianego jest korzystne ze względu na wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) chociaż przyznaję, że tego nie robię
- zielone koktajle mogą spożywać również zwierzęta (podaje kilka przepisów na smakołyki dla pupili)

Jeśli jeszcze coś ciekawego w książce było, to niestety nie pamiętam... Pominę porównywanie diety szympansa i człowieka z powodu bardzo dużej zgodności DNA, chociaż zgadzam się z tym, że powinniśmy jeść głównie nieprzetworzoną, zieloną i organiczną żywność. Ale dla mnie to pachnie delikatną manipulacją i nieznajomością podstaw genetyki... Ekspertem też nie jestem :)


Chcę taki mikser!
Na deser krótki wywiad z Victorią Boutenko.

piątek, 1 czerwca 2012

mleko migdałowe

Zrobiłam swoje pierwsze raw migdałowe mleko. Do koktajli w sam raz, do innych rzeczy muszę się jeszcze przyzwyczaić :) Przepis banalny i tani, polecam.
- przepis krok po kroku na mleko migdałowe (pl)
przepisy na dowolne mleka roślinne po polsku
- mleko oraz sos migdałowo-waniliowy do owoców
- mleko migdałowe ENG, przepis w postaci filmiku


KOKTAJL TRUSKAWKOWY
składniki
1 szklanka mleka migdałowego
truskawki (u mnie 250g, ale polecam więcej)
dwie spore garści roszponki




KOKTAJL CZEKOLADOWY NA DZIEŃ DZIECKA (bez zieleniny)
składniki:
szklanka mleka migdałowego
2 banany
łyżka kakao


pierwszy smoothie warzywny

SMOOTHIE WARZYWNY OSTRY
składniki:
2 pomidory
2 garście szpinaku baby
2 łodygi? selera naciowego
ostra papryczka (ilość dowolna)
5 główek brokuła
łyżka oliwy
przyprawy do smaku

Najpierw miksujemy pomidory. Dodajemy resztę warzyw i blendujemy na gładką masę. Jeżeli ktoś ma słaby blender polecam miksować po każdym dodaniu składnika albo w jakiś inny sposób rozdzielić to na raty (szczególnie przy blenderach ręcznych!). Dodać łyżkę oliwy, spróbować, doprawić jak nam smakuje. Można jeść w postaci raw zupy dodając inne warzywa na wierzch (dorzuciłam parę pomidorków truskawkowych). Smacznego!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...