ROŚLINY UPRAWNE
- amarant
- burak liściowy - botwinka
- cykoria endywia
- cykoria sałatowa radicchio
- endywia
- jarmuż
- kapusta chińska bok choy
- kapusta pastewna
- krwiściąg mniejszy
- liście bambusa
- liście dyni
- liście goji (kolcowój pospolity)
- liście miękolczy koszenilodajnej (nopal cactus)
- liście ogórka
- liście winogron
- łoboda
- mizuna
- młode źdźbła pszenicy
- nać buraka
- nać marchwi
- nać pietruszki
- nać rzodkiewki
- roszpunka warzywna
- rukola
- sałata (wszystkie odmiany, czerwone i zielone)
- sałata frisee
- sałata rzymska
- seler
- szpinak
- zielona sałata
- zielone części gorczycy
- babka
- dzika gorczyca
- dzika rzodkiew
- dziki fiołek
- gwiazdnica
- komosa biała
- koniczyna
- liście i kwiaty róży
- lubczyk
- margerytka (kwiaty i liście)
- mlecz (liście i kwiaty)
- pokrzywa
- portulaka pospolita
- poziomka
- rdest
- rzeżucha
- szczaw
- szczaw kędzierzawy
- szpinak kubański
- ślaz
ZIOŁA
- bazylia
- bergamotka (mięta pieprzowa)
- kolendra
- koperek
- koper włoski
- liście mięty
- melisa
- mięta
- mięta ogrodowa
- pachnotka zwyczajna (shiso)
- pietruszka naciowa (wszystkie odmiany)
- stevia
KIEŁKI
- brokuł
- kiełki gryki
- koniczyna
- kozieradka
- lucerna
- rzodkiewka
- słonecznik
ZIOŁA LECZNICZE (jadalne, ale można spożywać w małych ilościach lub nie spożywać wcale)
- Funkia (Hosta)
- iglica pospolita
- jasnota
- klon palmowy - młode liście
- koniczyna
- kwiaty i liście malwy
- kwiaty i liście nagietka
- kwiaty liście żywokostu
- Lapsana communis (łoczyga pospolita)
- Lavatera (ślazówka, malwa krzewiasta) - kwiaty i liście
- liść aloesu
- liście figi
- liście karczocha hiszpańskiego
- liście i kwiaty ogórecznika
- marchewnik anyżowy
- miłorząb
- młode igły daglezji
- ostropest
- przytulia
- salsefia
- skrzyp
- szczawik bulwiasty
- trybula
ROŚLINY TRUJĄCE (jedynie 22 najbardziej - wg Victorii Boutenko)
- Asclepias tuberosa - trójeść bulwiasta
- bieluń dziędzierzawa
- bluszcz trujący
- Ciemierzyca zielona (Veratrum viride)
- cis amerykański
- cykuta
- czerniec czerwony (Actaea rubra)
- Erythrina herbacea
- jaskier
- kasztanowiec gładki
- kosaciec
- kosaciec żółty (Iris pseudacorus)
- naparstnica
- psianka karolińska (Solanum carolinense)
- Stopkowiec tarczowaty (Podophyllum peltatum)
- sumak
- szalej jadowity
- szkarłatka
- śniedek
- toina
- Zephyrantes atamasca
- Zigadenus venenosus
sumak jest jadalny.. otarte czerwone kolby/ owoce sa przyprawą od setek lat na bliskim wschodzie..
OdpowiedzUsuń