czwartek, 7 czerwca 2012

sezon na


TRUSKAWKI



(źródło zdjęcia)

Truskawki zostały wynalezione dopiero w XVIIIw we Francji, dzięki skrzyżowaniu dwóch rodzajów poziomek. Okazało się, że poziomka która powstała ma lepszy smak i więcej składników odżywczych niż rośliny użyte do jej stworzenia! Sezon na truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, trwa do lipca. Istnieją również odmiany późnoletnie, pojawiające się w sierpniu/wrześniu.
Owoce te mają tylko 30kcal na 100g (w zależności od źródła). Jeżeli ktoś tak jak ja, nie orientuje się w kaloriach i nigdy się tym nie interesował, a do jedzenia danego produktu przekonują go wartości odżywcze, to truskawki są kopalnią witamin :)
Przede wszystkim zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Dodatkowo wit. B1, B2, PP, A, a także mikro- i makroelementy: żelazo, wapń, fosfor, mangan, magnez. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Wykazują podobne działanie bakteriobójcze jak czosnek i cebula (a jak ładnie się po nich pachnie!). Zawierają również kwas elegonowy, który chroni przed nowotworami. Dzięki zawartości flawonów i flawonoidów, a także wspomnianego już askorbinianu wpływają pozytywnie na cerę – pomagają usuwać przebarwienia i tworzą naturalny filtr ochronny. Gdy ktoś ma problemy z zaparciami, również powinien sięgnąć po truskawki – zawierają one pektyny, które działają oczyszczająco na jelita, korzystnie na naturalną florę bakteryjną i obniżają "zły cholesterol". Zawierają również bromelinę, czyli enzym odpowiedzialny za rozkład białka. Dlatego też poleca się truskawki osobom, które mają kłopot z ich trawieniem.
W medycynie ludowej napary z truskawek wykorzystuje się do leczenia anemii, kamicy żółciowej. Polecane są również osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek.
Niestety, są osoby mające uczulenie na te pyszne owoce. Objawami alergii są bolesne biegunki i pokrzywka. Również ci, którzy wykazują nadwrażliwość na salicylany powinni ich unikać, ponieważ truskawki zawierają ich duże ilości.
Jeżeli jeszcze nie daliście się przekonać, to przypominam, że są one po prostu pyszne! A do smoothies nadają się idealnie, dają dużą ilość soku i dzięki temu nie trzeba dodawać wody. Zajadam się nimi codziennie, bez dodatków lub w jakiś raw deserkach. I oczywiście miksuję! Zastanawiam się, jak kiedyś mogłam jadać truskawki maczane w cukrze (też tak robiliście?), przecież one same w sobie są tak bardzo słodkie!

ŚNIADANIOWY SMOOTHIE Z DODATKIEM KAKAO
składniki
pęczek liści botwinki
banan
pół awokado
dużo truskawek (u mnie ok. 300g)
sok z połówki pomarańczy

Miksujemy. Posypujemy kakao i dekorujemy kawałkami pomarańczy i/lub truskawek. Czerpiemy energię na cały dzień!


źródła: www.zdrowa-ziemia.pl - polecam ten artykuł!, www.odzywianie.info.plwikipedia.orgwww.kfd.plwww.doz.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...