Truskawki zostały wynalezione dopiero
w XVIIIw we Francji, dzięki skrzyżowaniu dwóch rodzajów poziomek.
Okazało się, że poziomka która powstała ma lepszy smak i więcej
składników odżywczych niż rośliny użyte do jej stworzenia!
Sezon na truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, trwa
do lipca. Istnieją również odmiany późnoletnie, pojawiające się
w sierpniu/wrześniu.
Owoce te mają tylko 30kcal na 100g (w
zależności od źródła). Jeżeli ktoś tak jak ja, nie orientuje
się w kaloriach i nigdy się tym nie interesował, a do jedzenia
danego produktu przekonują go wartości odżywcze, to truskawki są
kopalnią witamin :)
Przede wszystkim zawierają więcej
witaminy C niż cytrusy! Dodatkowo wit. B1, B2, PP, A, a także
mikro- i makroelementy: żelazo, wapń, fosfor, mangan, magnez.
Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Wykazują
podobne działanie bakteriobójcze jak czosnek i cebula (a jak ładnie
się po nich pachnie!). Zawierają również kwas elegonowy, który
chroni przed nowotworami. Dzięki zawartości flawonów i
flawonoidów, a także wspomnianego już askorbinianu wpływają
pozytywnie na cerę – pomagają usuwać przebarwienia i tworzą
naturalny filtr ochronny. Gdy ktoś ma problemy z zaparciami, również
powinien sięgnąć po truskawki – zawierają one pektyny, które
działają oczyszczająco na jelita, korzystnie na naturalną florę
bakteryjną i obniżają "zły cholesterol". Zawierają również bromelinę, czyli enzym
odpowiedzialny za rozkład białka. Dlatego też poleca się
truskawki osobom, które mają kłopot z ich trawieniem.
W medycynie ludowej napary z truskawek
wykorzystuje się do leczenia anemii, kamicy żółciowej. Polecane
są również osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek.
Niestety, są osoby mające uczulenie na te pyszne owoce. Objawami alergii są bolesne biegunki i pokrzywka. Również ci, którzy wykazują nadwrażliwość na salicylany powinni ich unikać, ponieważ truskawki zawierają ich duże ilości.
Jeżeli jeszcze nie daliście się przekonać, to przypominam, że są one po prostu pyszne! A do smoothies nadają się idealnie, dają dużą ilość soku i dzięki temu nie trzeba dodawać wody. Zajadam się nimi codziennie, bez dodatków lub w jakiś raw deserkach. I oczywiście miksuję! Zastanawiam się, jak kiedyś mogłam jadać truskawki maczane w cukrze (też tak robiliście?), przecież one same w sobie są tak bardzo słodkie!
ŚNIADANIOWY SMOOTHIE Z DODATKIEM KAKAO
składniki
pęczek liści botwinki
banan
pół awokado
dużo truskawek (u mnie ok. 300g)
sok z połówki pomarańczy
Miksujemy. Posypujemy kakao i dekorujemy kawałkami pomarańczy i/lub truskawek. Czerpiemy energię na cały dzień!
źródła: www.zdrowa-ziemia.pl - polecam ten artykuł!, www.odzywianie.info.pl, wikipedia.org, www.kfd.pl, www.doz.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz