Po pierwsze, żeby zacząć pić zielone smoothie musisz mieć do tego chęci :) Warto przełamać się i spróbować, potem nawet nie zauważysz kiedy, a nie będziesz mógł bez nich żyć.
Po drugie, potrzebujesz świeżych warzyw i owoców oraz blendera (malaksera, robota kuchennego itd.). Dobrze by było, gdyby składniki do koktajlu pochodziły z uprawy ekologicznej, ale jeśli nie masz dostępu do takiej zieleniny, to pamiętaj - ważne jest, aby w ogóle wprowadzać do diety świeże i jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Teraz zaczyna się lato, więc na targu można dostać same smakowitości.
Po trzecie: po prostu skorzystać ze swojej wyobraźni! Ale najpierw warto poznać parę zasad, aby koktajl był dla nas dawką zdrowia.
Czym warto się kierować?
Warzywa liściaste*:
- sałata
- szpinak**
- kapusta włoska
- jarmuż
- pietruszka
- pokrzywa
- mięta
- bazylia
- liście, które zwykle wyrzucamy (od rzodkiewki, buraków itd.)
* niestety nie liczymy tutaj brokuła i innych zielonych, ale nieliściastych warzyw
**szpinaku nie wolno spożywać codziennie ze względu na zawartość szczawianów
źródła: vitalia.pl, www.eioba.pl, wizaz.pl, vege.com.pl
Po drugie, potrzebujesz świeżych warzyw i owoców oraz blendera (malaksera, robota kuchennego itd.). Dobrze by było, gdyby składniki do koktajlu pochodziły z uprawy ekologicznej, ale jeśli nie masz dostępu do takiej zieleniny, to pamiętaj - ważne jest, aby w ogóle wprowadzać do diety świeże i jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Teraz zaczyna się lato, więc na targu można dostać same smakowitości.
Po trzecie: po prostu skorzystać ze swojej wyobraźni! Ale najpierw warto poznać parę zasad, aby koktajl był dla nas dawką zdrowia.
Czym warto się kierować?
- Stosunek owoców do warzyw powinien wynosić 3:2, czyli 60% to owoce świeże bądź mrożone a 40% to warzywa liściaste. Przed użyciem należy wszystko dokładnie umyć.
- Nie obieraj owoców, chyba że musisz (ciężko byłoby zmiksować banana w skórce ;), ale jabłka czy gruszki spokojnie możesz wrzucać bez ściągania z nich skórki).
- Dodając jabłko lub gruszkę nie musisz usuwać gniazd nasiennych - pestki zawierają witaminę B17 i jeszcze więcej błonnika :)
- Szejki powinno się spożyć do dwóch godzin po przygotowaniu, najlepiej zaraz po. Awaryjnie mogą być przechowywane w lodówce do 24h
- Nie dosładzaj szejka cukrem (zwłaszcza rafinowanym!). Jeżeli musisz użyć jakiegoś słodzika, najlepiej żeby to był syrop z agawy, ewentualnie miód. Do smaku używaj śmiało innych przypraw, np. cynamonu, imbiru.
- Szejki mają być posiłkiem, nie napojem. Pij je powoli, każdy łyk mieszaj ze śliną albo jedz łyżeczką.
- Gdy twój blender nie daje rady, albo gdy nie lubisz za gęstej konsystencji, dodawaj do smoothie trochę wody. Unikaj mleka krowiego czy sojowego.
- Do szejków warto dodać łyżeczkę oleju lnianego, namoczony len czy spirulinę w proszku.
- Miksuj te owoce, które lubisz i nie zmuszaj się do picia tego, czego nie możesz przełknąć. Ma być to dla ciebie smaczne urozmaicenie codziennej diety i przyjemność.
- Nie przesadzaj też z ilością składników dodanych do koktajlu, bo będzie za ciężki.
Warzywa liściaste*:
- sałata
- szpinak**
- kapusta włoska
- jarmuż
- pietruszka
- pokrzywa
- mięta
- bazylia
- liście, które zwykle wyrzucamy (od rzodkiewki, buraków itd.)
* niestety nie liczymy tutaj brokuła i innych zielonych, ale nieliściastych warzyw
**szpinaku nie wolno spożywać codziennie ze względu na zawartość szczawianów
źródła: vitalia.pl, www.eioba.pl, wizaz.pl, vege.com.pl
Zielone koktajle są zdrowe i pyszne. Też często je robię.
OdpowiedzUsuńJeśli do koktajlu daję jabłko czy gruszkę, to nie tylko nie obieram ich ze skórki ale również nie usuwam gniazd nasiennych i pestek. Jest to dodatkowy błonnik, a ponadto w pestkach znajduje się cenna, antyrakowa amigdalina (witamina B17).
Dziękuję za informację, dodam do porad :) U mnie niestety chyba z pestkami ani z gniazdami nasiennymi nie poradziłby sobie blender... Ledwo daje radę z całą resztą jabłka :D
OdpowiedzUsuń