Ten żółty
owoc jest nieocenionym źródłem węglowodanów (w tym skrobii,
glukozy i fruktozy), błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz
wit. C. Dzięki dużej zawartości potasu i magnezu są dobrą
przekąską antystresową :) Okazują się również niezbędne
podczas gorszego nastroju, zawierają bowiem serotoninę i dopaminę,
które poprawiają nam humor.
A jakie są
korzyści z jedzenia bananów?
- obniżają ciśnienie tętnicze – dzięki wysokiej zawartości potasu pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego co zapobiega chorobom serca
- duża zawartość potasu w bananach pomaga w utrzymaniu odpowiedniej równowagi sodowo-potasowej, co wpływa również na gospodarkę wapniową. Dlatego też jedząc banany mamy mocne kości, dobre krzepnięcie krwi, brak problemów z napięciem mięśniowym i działaniem układu nerwowego.
- regulują trawienie
- są zbawienne dla naszego żołądka – stymulują wydzielanie śluzu i zabijają bakterie odpowiedzialne za wrzody
- chronią przed rakiem – badania dowiodły, że częsta konsumpcja bananów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka nerek (u kobiet aż o 50% przy spożywaniu od 4 do 6 bananów w tygodniu)
- witamina B6
![]() |
źródło |
Banany należy kupować lekko zielone a następnie przechowywać je poza lodówką aby zdążyły dojrzeć (oczywiście, dla mnie ten sposób jest bez sensu, ale jem od trzech do pięciu bananów dziennie i po prostu muszę kupować codziennie nową kiść!). Dojrzałe banany można trzymać w lodówce, zamrażać, grillować, piec, smażyć, gotować i oczywiście jeść na surowo lub wrzucać do smoothie!
źródła: wikipedia, lifescript.com, healthdiaries.com, ofeminin.pl, trener.pl
uwielbiam banany;)
OdpowiedzUsuńJa też :) A ostatnio zjadam je w takiej ilości, że sama się sobie dziwię...
Usuń